fbpx
Menu Sluiten

De Maashorst

De mensen uit Heesch en Nistelrode hoef je het niet te vertellen. Een klein stukje wandelen of fietsen en je bent op de Maashorst. Een prachtig natuurgebied waarin je kunt ontsnappen uit de dagelijkse drukte. Het grootste natuurgebied van Noord-Brabant. Iets waar we trots op mogen zijn.

Mijn overgrootouders waren keuterboeren op “de hei”, zoals het destijds genoemd werd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden ze weggekocht om de natuur de ruimte te geven. Bijna zeventig jaar later is er wat dat betreft weinig veranderd. Alleen zijn de boerderijen nu wat groter van opzet.

Een stuk natuur beheren kost geld en levert niet rechtstreeks economisch voordeel op voor de gemeente. Maar moet alles alleen maar om geld draaien? Wat levert het op als je kunt ontspannen in je eigen omgeving? En dan hebben we het nog niet over het wegvangen van CO2. Want wees eerlijk, hoeveel bossen en heide hebben we nog over in Bernheze?

Progressief Bernheze vindt dat onze natuurgebieden behouden en onderhouden moeten blijven. Niet alleen voor nu, maar ook voor onze (klein)kinderen. En dat kost nou eenmaal geld. Maar dan houden onze inwoners mooie plekken om te recreëren en kan het toerisme in onze dorpen opbloeien. Bernheze moet dit beheer actief oppakken en eisen stellen aan de plannen. Niets doen en alles uit handen geven is voor ons geen optie. Dat was het zeventig jaar geleden immers ook niet.