fbpx
Menu Sluiten

De golfbaan is groot genoeg

In Nederland leven we in een democratie. De meerderheid van stemmen leidt tot een besluit. Daarbij moet rekening worden gehouden met de minderheid. Maar af en toe bekruipt ons het gevoel dat niet de meerderheid maar het geld bepaalt wat er gebeurt.

Sinds 1991 heeft Nistelrode een exclusieve golfclub. Golf is steeds minder een elite sport, maar in Nistelrode is het voorbehouden aan leden van de business club. Een beperkt aantal ‘gewone’ Bernhezenaren mocht ook lid worden. Destijds een voorwaarde van de gemeenteraad. Net als de voorwaarde dat het wandelpad over de golfbaan openbaar moest blijven.

Inmiddels is het clubhuis een hotel met suites en zijn er achttien in plaats van negen holes. De natuurcompensatie voor de uitbreiding is deels uitgevoerd en deels afgekocht. Maar dit is kennelijk nog niet genoeg. De holes zijn te gemakkelijk en moeten groter. 

Bij dit nieuwe plan is er geen plaats meer voor wandelaars. Het eeuwenoude pad wordt onderdeel van de club en de wandelaars moeten er omheen. Het benodigde bos voor vergroting wordt overgenomen van de gemeente, dus daar kun je ook niet meer heen. Natuurcompensatie? Nee, gewoon cash! Dat klinkt als afkopen van verantwoordelijkheid. 

Progressief Bernheze vindt de golfbaan in zijn huidige vorm groot genoeg. Wij willen niet nog meer waardevolle natuur verloren laten gaan ten behoeve van de golfclub. Het is tijd dat de gemeente Bernheze het natuurbelang gaat verkiezen boven het economisch belang van een enkeling. De golfclub heeft ruimte genoeg. Laten we nu ook de natuur, en de mensen die daarvan genieten, de ruimte gunnen.

Reageren? Gebruik ons contactformulier!

Update: Inmiddels is buurtcollectief de Hooge Vorssel een petitie gestart voor behoud van dit stukje Maashorst. Op de website van het Buurtcollectief is meer informatie te vinden over deze petitie, andere acties en over de uitbreidingsplannen van de golfclub.