fbpx
Menu Sluiten

De balans is zoek

Elke vijf jaar stelt de gemeenteraad een ‘woonvisie’ vast. In de woonvisie blikt de gemeenteraad vooruit en beschrijft zij welke woningen de komende jaren in de Bernhezer dorpen gebouwd moeten gaan worden. In de woonvisie probeert de gemeenteraad een goede balans te vinden die past bij de ontwikkelingen in de dorpen. Ook vijf jaar geleden is dat gebeurd. 

Een visie heeft echter alleen nut als deze in actie wordt omgezet. In het streven naar meer betaalbare woningen kunnen mensen niet wonen. Daarvoor moeten échte huizen gebouwd worden. Daar is het mis gegaan deze periode. Waar de woonvisie ambities beschreef voor kleine én grote woningen, heeft de gemeente ontwikkelaars de eerste jaren vrij spel gegeven en vooral grote en dure woningen laten bouwen. Het geld lag voor het oprapen in Bernheze, terwijl de starters zonder perspectief achterbleven.

Nu de krenten uit de pap zijn gehaald, is het lastig ontwikkelaars te vinden die het tekort aan betaalbare woningen samen met onze gemeente willen wegwerken. Voor elke betaalbare woning die erbij gebouwd wordt, eisen projectontwikkelaars een dure woning terug. Dat terwijl er aan grote woningen geen gebrek is in onze gemeente. De gemeente moet lessen trekken en harder positie innemen. Onze woonvisie is er niet om ontwikkelaars zoveel mogelijk winst te bezorgen. Wij hebben een opgave om zoveel mogelijk mensen een passende woning te geven in onze dorpen. Daarvoor is meer lef nodig. Lef om stelling te nemen in gesprekken met ontwikkelaars, én lef om nieuwe dingen te proberen.