fbpx
Menu Sluiten

Cittaslow

Nee, geen typefout. Cittaslow! Het gaat hier om een keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top van Nederland behoren. In de visie op recreatie en toerisme wil het college verkennen of we hieraan kunnen voldoen.

Cittaslow is slecht Nederlands voor ‘langzame stad’. Gemeenten met minder dan vijftigduizend inwoners kunnen zich aansluiten. Het gaat erom dat er beleid gemaakt gaat worden om de kwaliteit van het leven van de inwoners te verhogen. Dit betekent dat een gezond milieu, het versterken van landschappelijke kwaliteiten en een goede infrastructuur hoog op de agenda van de gemeente staan. Het cultureel erfgoed en de plaatselijke tradities worden gekoesterd en er wordt werk gemaakt van het aanbieden en promoten van streekproducten.

Cittaslow is een keurmerk waar Progressief Bernheze vrolijk van wordt. Maar het houdt nogal wat in. Zo zien we tegenstrijdigheden met het huidige beleid van de coalitie. Hoe zit het met intensieve veehouderij ten opzichte van natuurlijke, milieuvriendelijke technieken? Wat is een landschap met grote stallen en de daarbij behorende geur om in te recreëren?

Het college heeft besloten vooral te kijken naar het Aa dal en de Maashorst. Maar wat doet een puinverwerker daar dan? Genoeg vragen, waarop Progressief Bernheze nog geen antwoord heeft (gekregen), maar waar 5 juli wel een besluit over moet worden genomen.