Politiek bedrijven is best ingewikkeld. We kiezen een aantal mensen en die gaan voor ons beslissen en uitvoeren. Soms zijn de dossiers ingewikkeld en komen ze er niet goed uit. Kijk landelijk naar de klimaat opgave of de woningbouw. Kijk regionaal naar de energietransitie en zie lokaal de windmolens en De Pas. Ik ben een groot voorstander van het burgerberaad en zou met de windmolens en De Pas wel eens een poging willen wagen.
Hoe werkt het?
Vergelijk het met de jury in Amerika bij strafzaken. Er is een loting onder alle inwoners van Bernheze. Daar komen zeg: 600 mensen uit. Al die mensen worden uitgenodigd om mee te denken over een bepaald probleem. Als duidelijk is dat die mensen ook daadwerkelijk bereid zijn om mee te denken, vindt er nog een weging plaats. Hebben we voldoende diversiteit (man, vrouw, jong, oud etc)? Daar komen 100 mensen uit. Die mensen krijgen een dagvergoeding en een schema van de gesprekken. Die gesprekken worden begeleid. De informatie die nodig is, wordt gegeven door experts. Vervolgens gaan de geselecteerde burgers met elkaar praten in roulerende groepen. Daar komt een advies uit, of aanbevelingen, of een keuze. De politiek neemt de aanbevelingen, of het advies over en kan dan een besluit nemen.
Dit proces kost veel tijd en is intensief maar het lijkt mij de moeite waard. Wat het oplevert is betrokkenheid, een gedragen besluit en begrip voor elkaars standpunten. Ik zeg doen!