fbpx
Menu Sluiten

Bouwen om te wonen

Op dit moment zijn er groepen mensen die zich gedwongen voelen uit onze dorpen te vertrekken omdat ze de huizen in onze dorpen simpelweg niet kunnen betalen. Dat is niet alleen een Bernhezer probleem. Ook in de campagne voor de verkiezingen van de Tweede Kamer horen we de partijen daarover praten.

Hoewel een grootse, landelijke oplossing hard nodig is, kunnen we daar lokaal niet op wachten. Het is niet uit te leggen dat jongeren steevast onderaan de wachtlijst van woningcorporaties komen, omdat zij simpelweg nog geen 60 jaar ingeschreven kunnen staan. En nog waanzinniger is het dat beleggers halve woonwijken in onze regio opkopen om de huizen daarna uit te melken. De onzekerheid van de een, is het riante pensioen of exorbitante extraatje van de ander.

Onder aanvoering van Progressief Bernheze heeft de gemeenteraad de afgelopen jaren volop geprobeerd de woningmarkt eerlijker en betaalbaarder te maken. Maar onze jongeren en ouderen die op zoek zijn naar een betaalbaar of kleiner huis zijn er nog te weinig mee opgeschoten. Grote villa’s schieten nog steeds als paddenstoelen uit de grond, terwijl sociale huurwoningen of creatieve nieuwe woonvormen op één hand te tellen zijn.

Dit jaar stelt de gemeenteraad nieuwe doelen vast voor het woon- en bouwprogramma van onze gemeente. Wat ons betreft gaat het roer radicaal om. We blijven beleggers buitenspel zetten, geven ruimte aan nieuwe woonvormen én verkiezen kleine woningen boven villa’s.  We bouwen om te wonen, niet om te verdienen. Ideeën? reactie@progressiefbernheze.nl!