fbpx
Menu Sluiten

Blijf van mijn kinderen af!

Op de basisschool leer je dat de natuur heel duidelijk is. Er is maar één regel: het recht van de sterkste. Eenvoudig maar snoeihard! Dat geldt voor alle planten en dieren, op één na. De mens heeft zich zo ontwikkeld, dat de regel niet meer klopt.

Naast het recht van de sterkste is er een feit. Iedere soort probeert zichzelf in stand te houden door zich voort te planten. En als je nakomelingen hebt, bescherm je die met je leven. Dat hoef je geen enkele ouder uit te leggen.

Tot zover de biologieles. Nu de praktijk. In de Maashorst overleven alleen de sterkste soorten planten en dieren. Om een grotere variatie in leven mogelijk te maken, pas je de omstandigheden aan. Meer en minder water, minder meststoffen en diverse grazers. Klinkt als een goed plan, toch?

Het leek een goed plan de mens erin te passen. En dat blijkt niet zo te werken. Mensen zijn niet de sterksten, de grote grazers zijn dat. Veel bezoekers vergeten dat grazers wilde dieren zijn. Boeren weten beter. Koeien kunnen gemene trappen uitdelen en met stieren moet je zeker oppassen.

We dachten dat het kon in de Maashorst. Mensen tussen wilde dieren. Dieren die alles doen om hun nageslacht te beschermen. Maar mensen denken er soms niet bij na.

Progressief Bernheze wil de grazers behouden om de Maashorst gevarieerd te houden. Maar dan wel in voor de mens afgesloten begrazingsgebieden. Dus wisenten, pony’s en taurossen veilig achter een hek in een flink begrazingsgebied. Met daaromheen natuurlijk een prachtig en groot gebied om te ontspannen en te genieten van alles wat de Maashorst te bieden heeft.

Reageren? Maak gebruik van ons contactformulier!