fbpx
Menu Sluiten

Betaalbaar huren voor iedereen

Op dit moment zijn er groepen mensen die zich gedwongen voelen uit onze dorpen te vertrekken omdat ze de huizen in onze dorpen simpelweg niet kunnen betalen. Dat probleem hebben wij in de verkiezingscampagne en in de raad vaak aangekaart, en dat moet veranderen. Samen met andere partijen in de raad en de betrokken wethouder wordt er hard aan verbetering gewerkt. 

Op het gebied van sociale huurwoningen worden de eerste resultaten geboekt. Vorige maand nog besprak de raad de ongelijkheid in de verdeling van sociale huurwoningen. Waar ouderen een grote kans (40%) hebben om een passende woning van de woningbouwcorporatie toegewezen te krijgen, komen jongeren die willen starten in een sociale huurwoning er slecht van af. Slechts één op de tien jongeren die zoekt, weet uiteindelijk ook een sociale huurwoning te bemachtigen. 

Dat is onacceptabel, vinden wij. Dus riepen we de wethouder op die ongelijkheid samen met woningbouwcorporaties te gaan aanpakken. Nu, een maand later, liggen er mooie afspraken met woningbouwcorporaties om hier vorm aan te gaan geven. Woningbouwcorporaties beloven ons te gaan onderzoeken op welke manier ze de slagingskans gelijker kunnen trekken. Daarnaast gaan zij bijvoorbeeld bepaalde types woningen labelen voor jongeren. Een prachtige eerste stap om ervoor te zorgen dat iedereen, jong en oud, een eerlijke kans heeft op een betaalbaar huurhuis.