fbpx
Menu Sluiten

Bestaanszekerheid

Wie deze week het nieuws rondom Prinsjesdag en de debatten heeft gevolgd, moet meegekregen hebben dat het veel over bestaanszekerheid ging. Er was wat gesteggel over de definitie van bestaanszekerheid en armoedegrens. Het zal allemaal wel, maar ik zie toch echt wel dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. En dat is niet goed….

Bij ons in Bernheze gaan we in november de begroting voor 2024 vaststellen. De conceptbegroting is gereed en in het licht van het bovenstaande heb ik in onze begroting gezocht op het woord bestaanszekerheid en het woord armoede. En behalve het woord energiearmoede komen beide woorden niet terug in de begroting.

Wel zet dit college in op positieve gezondheid, het versterken van de veerkracht van de mensen zelf en het vergroten van hun kwaliteit van leven. Maar wat dit concreet bijdraagt aan de bestrijding van armoede wordt niet duidelijk….

Maar ook in Bernheze zijn er mensen die moeite hebben om rond te komen en hun huur of zorgkosten niet meer kunnen betalen. En die groep dreigt groter te worden. Voor Progressief Bernheze is dit voldoende reden om hier aandacht voor te vragen. Wij willen de mens weer centraal stellen! En wanneer professionals problemen van inwoners niet binnen de gebruikelijke regelingen kunnen oplossen, doorbreken we het geheel van regelingen om te komen tot een oplossing. We moeten tijd en geld vrij maken om mensen echt verder te helpen en te steunen.