fbpx
Menu Sluiten

Alcohol en dilemma’s

Afgelopen zaterdag was er een bijeenkomst met de Koninklijke Horeca Nederland-afdeling van Bernheze. Zeer leerzaam voor mij. Er spelen daar veel meer zaken dan ik had kunnen denken. Het gaat dan onder andere over het rookverbod, geluidhinder, alcoholbeleid en paracommercie. Het was een leuke, interactieve bijeenkomst (we hebben een kwis gespeeld) waarbij ik weer veel nieuwe mensen heb ontmoet. 

Tijdens deze bijeenkomst zat ik aan een tafeltje met leeftijdgenoten. Allemaal gezinnen met opgroeiende kinderen. En naar aanleiding van de vragen in de kwis over alcohol ontstond er een goed gesprek. Wij zijn allemaal vroeger veel uit geweest en we dronken alcohol. Ik ging ik toen naar soos Oltwello (Heesch) en de bezoekers van jongeren sociëteiten uit die tijd, weten wat ik bedoel. Er werd daar echt wel een biertje gedronken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het lastig vind om mijn kinderen iets te verbieden wat ik vroeger zelf wel gedaan heb. Toch is het duidelijk, het is absoluut niet goed om op jonge leeftijd alcohol te drinken.

En afgelopen zaterdag heb ik geleerd dat de ondernemers van Horeca instellingen een flinke boete kunnen krijgen als ze jongeren (< 18 jaar) een drankje met alcohol schenken. Ook als hun ouders dit drankje bestellen. Dat zorgt voor een flink dilemma: weiger je om een drankje te schenken, of beweeg je mee met je klant.

Gelukkig wil de Horeca-afdeling met ons samen dit dilemma aanpakken. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen: gemeente, horeca-ondernemers en ook ouders.