fbpx
Menu Sluiten

Achteraf gezien is het gemakkelijk

In de politiek neem je beslissingen die gevolgen hebben voor de toekomst. De tijd van begrotingen is weer aangebroken. Er worden keuzes gemaakt over wat de gemeente wel en niet gaat doen. Die keuzes bepalen de toekomst. En we kunnen niet altijd overzien wat dat inhoudt.

In 2015 werd het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de overheid in werking gesteld. Dat leek toen een goede oplossing die door alle grote politieke partijen werd ondersteund. Alleen milieuorganisaties waren destijds kritisch over de gekozen weg. Inmiddels kennen we het oordeel van de Raad van State. Nederland staat op zijn kop.

Volgens de gegevens van het CBS zijn er ruim 12 miljoen varkens in Nederland.  Ruim vierhonderd duizend van deze varkens leven in Bernheze. Daarnaast hebben we in onze gemeente bijna twee miljoen kippen. Bernheze is 9000 hectare groot. Per hectare hebben we ruim drie inwoners, 44 varkens en 211 kippen. 

Wat hierboven staat zijn kille cijfers. De politiek moet dit omzetten in beleid, waaruit maatregelen volgen. En wat er ook besloten wordt, ergens gaat het pijn doen. Door de slechte luchtkwaliteit in onze gemeente is het bijna nergens meer mogelijk om te bouwen zonder extra gezondheidsrisico’s. Dat moet gaan veranderen. De gevolgen van de te maken keuzes zien we over een aantal jaren. En dan weten we ook hoe we het beter hadden kunnen doen. Want achteraf is het gemakkelijk praten, maar daadkrachtig besloten moet er nu worden voor een gezondere leefomgeving.