fbpx
Menu Sluiten

Aan de slag met woningbouw

In de verkiezingscampagne, en ook de afgelopen maanden, hebben wij het probleem vaak aangekaart: op dit moment zijn er groepen mensen die zich gedwongen voelen uit onze dorpen te vertrekken. Deze mensen vertrekken niet uit onze dorpen omdat ze graag ergens anders willen gaan wonen, maar omdat ze de huizen in onze dorpen simpelweg niet kunnen betalen. Dat moet afgelopen zijn: het is van het grootste belang dat we betaalbare woningen gaan bouwen.

Dat besef is inmiddels ook bij anderen ingedaald. In juni liet de wethouder, mede op ons verzoek, weten een bijeenkomst te gaan organiseren om samen te kijken hoe we meer betaalbare woningen kunnen gaan realiseren. Afgelopen week was het zo ver: in het gemeentehuis kwamen makelaar, bank, aannemer, college en raad bij elkaar om samen na te denken over betaalbare woningbouw in onze gemeente.

Dat blijkt niet altijd makkelijk: er zijn veel beren op de weg. Bouwkosten blijven stijgen en de huizenprijzen vliegen omhoog. Maar tegelijkertijd stijgen de lonen niet mee. Dus waar huizen steeds duurder worden, hebben mensen niet meer te besteden aan een huis. Dat dwingt tot anders denken. Denken over hoe het wel kan. Gelukkig deed de raad dat volop en werden veel verschillende ideeën geopperd. Ideeën die het bouwen goedkoper maken, ideeën die de doorstroming verbeteren en ideeën die het kopen gemakkelijker maken.

Het college kan de komende maanden aan de slag met deze ideeën. Progressief Bernheze zal ervoor waken dat de schop binnenkort ook echt de grond in gaat!