fbpx
Menu Sluiten

Week van respect

In de week waarin over de toekomst van de aardbol wordt beslist op de klimaattop is het ook de Week van Respect. Gemeenten, scholen, sportclubs en gastsprekers in heel Nederland doen mee om begrip voor anderen te kweken en mensen te bereiken en te verbinden. Ook als reactie op de toenemende intolerantie en soms onveilige sfeer in klaslokalen, op sportvelden en in de maatschappij als geheel.

De definitie van respect als gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als waardig en waardevol mens vind ik een mooie. Dat je in staat bent iemand tegemoet te treden en de persoon echt waarneemt, dat is sterker dan respect bezien als eerbied, ontzag of hoogachting.

Respect tónen, dat is pas een goeie. Beleefd zijn, mensen respectvol aanspreken, tolerant en open zijn. Grote woorden met diepe ladingen.

Zeker ook respect voor het leven hebben. Ook voor niet menselijke dieren. Er worden elke minuut van de dag 1200 dieren gedood in Nederland voor de mens.

Progressief Bernheze zet zich in voor preventie en gezondheid. Daar hoort al het leven bij. Ook de levens die we als mens met het blote oog nauwelijks waarnemen, maar die essentieel zijn voor de biodiversiteit en dus voor ons voortbestaan. Ik heb respect voor de mensen die stappen durven zetten voor ons klimaat en de leefomgeving van ons allen.