fbpx
Menu Sluiten

Water is leven

Wat heerlijk is het en wordt het. We gaan weer meer naar buiten, voelen de warmte en laden weer op. Hoewel nog te koud om verkoeling te zoeken van het water, valt het mij wel op dat de droogte nu al onvoorspelbaar snel ingezet heeft. Het slootwater staat al lager, stofwolken waaien over het land en de tuin moet al begieterd worden. Nog geen codes oranje, maar wel duidelijkheid dat water geen vanzelfsprekendheid meer is.

We zullen moeten dealen met hoosbuien, stijgende waterstanden, overstromingen en overlast tot vaker en langere periodes van droogte. Onze gemeente is hier medeverantwoordelijk voor. Wat ons betreft mogen zij meer doen aan klimaat mitigerende maatregelen, maar we kunnen allemaal een handje helpen. Water is ten slotte voor ons allemaal van levensbelang.

Uiteraard is meer groen belangrijk (meer schaduw en snellere opname van vocht). Maar ook opslag (regenton, reservoir, operatie steenbreek) en afvoer. En niet midden op de dag je gazonnetje sproeien. Planten kun je harden en een hoop lost vanzelf op. Uiteraard is ook korter douchen en de kraan dichtdraaien al bij iedereen bekend.

Laten we met z’n allen een handje helpen opdat iedereen, van akkerbouwer tot sportveld, van recreatieplas tot natuurgebied en van dier tot Bernhezenaren kunnen blijven genieten van een gebalanceerde omgeving.