fbpx
Menu Sluiten

Politieke aardverschuivingen

Prinsjesdag, niet die van carnaval, maar die van Den Haag. De grote lang zittende macht die altijd lacht en vertelt wat waaraan besteed moet worden. Rechts vasthoudend, links progressiever. Het oude moet om, realistische winden. Over het ‘hier en nu‘ heen kijken naar het grote plaatje van wat een absolute basisnoodzakelijkheid is: gezondheid.

Gezondheid verankerd in klimaat als basis voor ons voortbestaan, dat kan geen politiek twistpunt zijn! Hoe kan niet iedereen schone lucht willen inademen zonder pesticiden in je bed aan te treffen? Hoe kan niet iedereen een goede basis willen om te kunnen leven, vrij voor alle (menselijke- en niet-) menselijke dieren, met een dak boven je hoofd en toegang tot ontwikkeling?

Weg van het sponsoren van grote vervuilers, van belastingparadijs, van polderen over elke microstap. En meer van mèt in plaats van òver. En voor wie deze vrijheid nog niet helemaal kan behappen, handhaving en toezicht.

Een duurzame wereld is niet gratis. Maar juist door de te nemen klimaatadaptaties wordt Nederland schoner, mooier en groener. En creëren we een leefbaar economisch klimaat waarin groei niet heilig is. Maar gezondheid op alle vlakken wèl.

Politieke aardverschuivingen in Bernheze vinden al plaats, liever had ik die in Den Haag zien voltrekken.