We raken allemaal doordrongen van de noodzaak verandering aan te brengen in hoe wij ons huishouden organiseren, hoe wij consumeren, wat we uitgeven en welke ongelooflijke impact dit alles heeft. Vooral de niet zichtbare, indirecte impact. Het is daarom goed nieuws dat onze gemeente met de Global Goals wil gaan werken.
We zijn gewend geraakt aan bepaalde prijzen, met name die van verse groenten en etenswaren en vinden al snel dingen te duur. Maar wat is dan de juiste prijs en wie bepaalt deze? Aan de andere kant van de redelijk onzichtbare keten zit namelijk een mens, vaak in verre barre landen die omdat wij kersen in de winter willen, een veel te kleine vergoeding ontvangt en de supermarkt ertussen een te grote. De impact aldaar op de natuur, ontbossing, mens-en dieronwaardige omstandigheden, vervuiling en armoede die zien we of willen we niet zien. Maar niets is gratis, achter alles zit een verhaal. Door onze onverzadigbare consumptiedrang, mede doordat producten veel te weinig kosten, wordt onze voetafdruk op aarde alleen maar groter en dit kan niet langer goed gaan.
Laten we daarom naast de zichtbare stappen zoals afvalscheiding, bewust omgaan met stroom en water en consuminderen ook stappen zetten om onze onzichtbare impact te verminderen. Bijvoorbeeld door lokale streekgebonden producten te eten die niet in plastic verpakt zijn. Dan zien we direct waar ons geld naartoe gaat en nemen we het recht weer een beetje in eigen, zichtbare hand. En voor we er erg in hebben hebben we zo 10 van de 17 Global Goals aangeraakt.