Bij de laatste commissievergadering werd door de wethouder opgemerkt dat Bernheze een groene gemeente is. Daar moest ik even flink over nadenken.
Wat kenmerkt een groene gemeente? Ik denk aan observeerbaar groen, verstening en met name alleskunners (bomen). Bomen zijn gezichtsbepalend en aantoonbaar bevorderend voor onze gezondheid. Ze zorgen voor leefbaarheid en een omgeving waar je in kan sporten, spelen, recreëren een ontspannen. Maar ze zijn veel meer dan dat: onmisbaar namelijk. Onmisbaar voor een beter milieu, biodiversiteit en waterhuishouding. Ze nemen naast vocht (handig met die hoosbuien) ook veel broeikasgassen op. Ze dempen geluidshinder, geven ons schaduw en zuiveren de lucht. Wat wil je nog meer?
Nou, dat als ze dan toch gekapt moeten worden er direct andere bomen terug geplant worden. Het is juist wel fraai om tussen de grote alvast de nieuwe te zetten en geen gaten te laten. En dat er alleen om zeer dringende redenen een kapvergunning gegeven wordt, niet omdat er blaadjes op auto’s vallen.
Alleen kijken naar het buitengebied en boerenland en dat groen noemen telt natuurlijk niet. Er is namelijk niks natuurlijks of groens aan zeer intensieve landbouw en monoculturen.
Gemeente blijf samen met de inwoners inzetten op eco-ondersteunende diensten, dus hup die verharding eruit en groen erin. Verstrek subsidie voor groene gevels en daken. Vergeet ook niet bestaande bomen in bouwontwerpen mee te nemen en maai minder. En die leuke plantsoentjes kunnen ook nog wel een beetje diverser. Zullen we het belang van de aanplant van tiny forests ook samen uitdragen?