fbpx
Menu Sluiten

Een enorme voetafdruk

Er is zoiets als een meetbare voetafdruk die wij achterlaten op onze planeet. We hebben nu anderhalf keer de aarde nodig voor een jaar van onze productie! Er bestaat ook een watervoetafdruk als onderdeel daarvan. Dus de totale hoeveelheid zoet water nodig voor onze consumptie en productie. 

Wist u dat we gemiddeld 120 liter water per persoon gebruiken per dag en dit 12 volle emmers zijn? Dat we van die 120 liter maar 2 tot 5 liter als drinkwater gebruiken?Wist u dat 1 liter melk 1050 liter water kost, een hamburger 2350 liter en een kilo rundvlees rond de 20.000 liter? Dat voor een halve kilo vlees 100x meer water nodig is dan voor een halve kilo graan en dit gelijk staat aan het watergebruik van ruim 2 maanden voor een persoon? 

Wist u dat in het overgrote deel verzorgingsproducten microplastics zit en u die in uw haar, op uw tanden en onder uw oksels smeert? Ze vervolgens in het water terechtkomen en in zee waar ze deel zijn gaan uitmaken van onze voedselketen en de plastic soup? 

Door bewuster te kiezen kunnen we onze voetafdruk drastisch verminderen. Door regenwater op te vangen en daarmee ons strookje groen te bewateren, door seizoensproducten te eten, voedselverspilling tegen te gaan, minder kleding te kopen, regionale producten te kopen (goed voor lokale ondernemers en in andere landen is wel waterschaarste) en voor biologische en vegetarische producten te kiezen.