fbpx
Menu Sluiten

De processierups

Vele duizenden euro’s zijn al gestoken in het bestrijden en wegzuigen van de nesten van de processierups. U weet het nog wel, die larven van de nachtvlinder met die duizenden brandharen die ze afschieten en die jeuk, rode ogen, uitslag en ongemak veroorzaken bij mens en dier.

Behalve de zeer dieronvriendelijke methode van achteraf de nesten op te laten zuigen en verdelgen, weten we inmiddels dat er ook natuurlijke bestrijders van de rups zijn zoals vogels. Koolmezen, spreeuwen, boomklevers, pimpelmezen en boomkruipers zijn slim en weten hoe ze de haren kunnen verwijderen om zo de rups te verorberen.

Om die vogels te lokken moet de omgeving aantrekkelijk en aangepast aan de soort zijn. Dus veel en divers groen en een mooi huis. De huizenjacht start nu! De vogels kiezen een schuilplekje voor de winter en bij goedkeuring gaan ze er broeden. Dat is de tijd van extra eten en zo vormen ze een natuurlijke bijdrage aan de reductie van de rupsen. Wij moeten dus zorgen voor woonruimte.

Belangrijk is om NU in het najaar de kasten op te hangen en niet achter de feiten aan te blijven lopen. Nog mooier zou zijn om de nestkastjes te laten maken van bomen die noodzakelijkerwijs gekapt zijn. Van dat hout kunnen de nestkastjes lokaal, bijvoorbeeld in werkplaatsen en tegen een fraai tarief, gemaakt worden zodat er direct honderden beschikbaar komen. En erfbewoners, boeren, natuurorganisaties en dorpsbewoners te betrekken in het ophangen ervan.